ÖĞRENCİ DOSTU, MİLLİ ERASMUS ÜLKEMİZ: POLONYA

Samet BÖLÜKBAŞ
14 min readAug 1, 2021

--

Başkent: Varşova

Para Birimi: Zloty

Resmi Dili: Lehçe

Telefon Kodu: +48

Cumhurbaşkanı: Andrzej Duda

Yüz ölçümü: 312.696 km2

Nüfus: 38.433.600

Polonya, daha önce Erasmus programına dahil olmuş veya olacak öğrencilerin de yakından bildiği bir Avrupa ülkesidir. Ülkenin resmi adı Polonya Cumhuriyetidir, Orta Avrupa’dadır. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık denizidir.

312.696 km²’lik yüz ölçümüyle Avrupa’nın 9., dünyanın ise 69. en büyük ülkesidir. Yaklaşık 39 milyonluk nüfusu ile de dünyanın en kalabalık 36. ülkesidir. Hizmet sektöründe önemli yatırımlara sahip olan Polonya aynı zamanda sanayi ve tarımdaki doğru yatırımlar sayesinde Avrupa Birliği’nin en büyük 8. ekonomisi olmuştur. Topraklarının neredeyse yarısı tarıma elverişli olan Polonya’da tarım ve hayvancılık oldukça gelişmiştir.

Yaz aylarında aralıklı olarak yağış görülmesiyle birlikte sıcaklık 30°C’ye kadar çıkabilmekte, kış aylarında ise kar yağışıyla birlikte -5°C’ye kadar düşmektedir. Ülkede en çok tercih edilen gıda türü ettir. Sebze türleri ise, iklime bağlı olarak genellikle dondurulmuş olarak satılmakta ve tüketilmektedir. En çok tüketilen ürünler ise ette domuz, sebzedepatatestir. Ayrıca çorba Polonya yemek kültürünün en temel gıdalarında biridir.

Polonya Avrupa’nın en dindar ülkesidir. Halkın %90’ından fazlası Hristiyandır ve Katoliktir. Din ve devlet bir noktada birbiriyle ilişkilidir. Bazı Katolik papaz ve din adamları, siyasette aktif bir şekilde görev almaktadır. Etnik olarak ise Batı Slavları grubunda yer almaktadırlar.

Polonya dışarıdan ekonomi dostu olarak bilinmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise Avrupa birliğinde olmasına rağmen Euro değil kendi para birimi olan Zloty kullanmasıdır. Ülkedeki üniversitelerin diğer ülkelerle fazlaca Erasmus antlaşması olması ve kendi para birimini kullanması nedeniyle de ülkeyi her yıl çokça öğrenci ziyaret etmektedir.

Polonya gerek konumu gerek dini sebeplerden tarihinde birçok savaş ve katliam görmüştür. Yakın tarihte ise konumundan dolayı Sovyet ve Nazi Almanya’sının arasında olmasından ve dini sebeplerden ötürü kötü bir tarihi geçmişi vardır. Ülkeyi ziyaret ettiğinizde ise bunu önemli müzeler ve tarihi yerleri ziyaret ederek yakından görme şansı yakalayabilirsiniz.

BASİT LEHÇE

Good morning — Dzień dobry

Good evening — Dobry wieczór

How are you? — Jak się masz?

I’m okay, thank you — Dobrze, dziękuję

What is your name? — Jak się nazywasz?

My name is … — Nazywam się …

Yes — Tak

No — Nie

Please — Proszę

Thank you so much — Dziękuję bardzo

I’m sorry — Przepraszam

I don’t know Polish — Nie wiem Polski

Goodbye — Do widzenia

BİLİNMESİ GEREKENLER

· Havayolu haricinde diğer toplu taşımalarda öğrencilere %51 indirim vardır. Bu indirimden yararlanmak için yerel bir üniversitede eğitim görmeniz gerekmektedir. Eğer turistik olarak bulunuyorsanız, varışınızdan önce ISIC(International Student Identity Card) kart çıkarırsanız bu da aynı görevi görecektir.

· Yaz ve Kış aylarıyla birlikte ülkede hava koşulları ani değişikliğe uğrayabilmektedir. Bazen 1 gün içinde güneşli, yağmurlu ve soğuk hava ile karşılaşmanız mümkün. Bu sebepten varışınızdan önce bunu dikkate almanız önemlidir. Ülkede ise günlük ve saatlik hava durumuna bakmakta fayda vardır.

· Eğer ülkeye döviz ile gidecekseniz Avrupa Birliği ülkesi olduğu için en iyi tercih Euro olacaktır. Dövizinizi rahat bir şekilde düşük komisyon oranları ile yerel para birimine çevirebilirsiniz. Önerim Dolar götürmemenizdir.

· Eğer nakit taşımak istemiyorsanız rahat bir şekilde kredi ve banka kartınızı kullanabilirsiniz. Bunun için ülkeden ayrılmadan önce bankanız ile görüşüp kartınızı yurtdışı kullanıma açtırabilirsiniz.

· Türkiye’deki TEB ve Polonya’daki BNP PARIBAS banklarının anlaşmaları vardır. Eğer TEB kartınızla bu bankanın ATM’sine giderseniz komisyonsuz bir şekilde para çekebilirsiniz.

· Ülkeye havayolu ile ulaşımda öğrenciler tarafından Berlin sıkça kullanılmaktadır. Berlin uçuşları genellikle daha ucuz olmaktadır. Berlin’den ise Polonya’ya otobüs ile rahat ve ucuz bir şekilde geçebilirsiniz.

· Polonya Avrupa ülkesi olmasından ve birçok ülkeye yakınlığından dolayı bazı zamanlarda çok cüzi miktarlara uçuşlar bulabilirsiniz. Bunları takip etmekte ve değerlendirmekte fayda var.

· Alkolün sudan ucuz olduğu efsanesi doğrudur. Yer yer bazı su markalarından daha ucuza alkol bulabilirsiniz.

· Ülkenin gençlerinin İngilizce bilmesine rağmen ülkede yadırganamayacak kadar yaşlı da yaşamaktadır. Bu sebepten bir markete veya mağazaya girdiğinizde İngilizce bilen birine rastlamama şansınız yüksektir. Bu yüzden yerel dilde bazı cümle kalıplarını öğrenmekte fayda vardır.

· Google maps’i aktif olarak kullanmanızı önermekteyim. Ulaşımdan konaklamaya, otobüs saatlerinden açık marketlere kadar birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bazen bu uygulama gezilerinizde hayat kurtarabilmektedir.

· Birim fiyat ile kıyaslandığında ülkedeki yerel telekominasyon firmaları ucuzdur. Hat satın almak için ise sadece pasaportunuza ihtiyacınız vardır. Tavsiyem ise hattınızı yurtdışına açtırmak yerine yerel bir kart almanızdır.

· Şehir içinde tramvay, şehirlerarası ise tren hatları oldukça yaygındır ve öğrenciye %51 indirimlidir. Seyahatlerinizde otobüs yerine bu toplu taşımaları tercih edebilirsiniz. Konforlu, hızlı ve rahattır.

YARARLI LİNKLER

GEZİ REHBERİ

Varşova ülkenin başkenti olup, aynı zamanda en büyük şehridir. Vistül nehrinin üzerinde yer almaktadır.

Eski Şehir(Stare Miasto): 1944’te yıkılıp 2. Dünya Savaşı ardından yeniden inşa edilmiş ve günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. Varşova’nın önemli mekanlarından olan bölge UNESCO Dünya mirası listesinde yer almaktadır. Orta çağ meydanında ünlü bir deniz kızı heykeli de bulunmaktadır.

Kraliyet Şatosu(Zamek Krolewski): Geçmiş yıllarda kraliyet ailesinin yaşadığı bu şato, 2. Dünya Savaşı sırasında büyük oranda tahrip edilmiş, sonraki yıllarda tekrardan onarılarak ziyarete açılmıştır. Kraliyet üyelerinin odalarını ve eşyalarını görebileceğiniz saray şehrin en önemli turistik mekanlarından biridir. 13. yüzyıldan kalan bu yapı günümüzde festival ve kültürel forumlara ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda müze olan olan Kraliyet Şatosu Zamek Krolewski asırlarca kralların, prenslerin ülkeyi yönettiği, ayrıca parlamento toplantılarının yapıldığı bir yer olarak tarihte yerini almayı başarmıştır. Giriş ücreti 30 PLN’dir.

Wilanow Sarayı: Varşova şehir merkezine 10 km uzaklıkta olan Wilanow Sarayı 23 Nisan 1677 senelerinde Augustyn Locci tarafından Kral III. Jan Sobieski’ye atfedilerek yapımına başlanıyor. İnşaası üç yıl süren sarayın yapımı 1680 yılında tamamlanıyor. Saray bir İtalyan çiftliğini andırdığı için İtalyanlar buraya farklılığından yola çıkarak “Villa Nuova” yani “Yeni Villa” demektedirler. Giriş ücreti 35 PLN’dir.

Lazienki Parkı: 1918 yılında resmi olarak kamuya açık bir park olarak ilan edilen Lazienki Parkı, doğal görünümüyle muazzam bir atmosfere sahiptir. Dünya’nın her yerinden turistleri çeken bu park müzik, sanat ve kültür adına adeta cennetten bir köşe diyebiliriz. Lazienki Parkı şehrin orta yerinde, 76 hektarlık bir alana sahip olup, uçsuz bucaksız yemyeşil göllerle dolu bir parktır. Güvercinler, oyunbaz sincaplar, kuğular parkın en güzel sürprizleri arasında diyebiliriz.

Kültür ve Bilim Sarayı(Palac kultury i Nauki): Varşova’nın simgelerinden biri olan Kültür ve Bilim Sarayı’nın yapımına 1952 yılında başlanmış olup 1955 yılına kadar sürmüştür. Binanın Mimarisini Sovyet Mimar Led Rudnev üstlenmiştir. Yapımında 3500 işçi çalışmıştır. Kültür ve Bilim Sarayı 230 metre yüksekliğinde 42 katlı bir bina olup Polonya’nın en yüksek Avrupa’nın ise en yüksek 20 binasından biridir.

Varşova Ulusal Müzesi(Muzeum Narodowe): 20 Mayıs 1862'de Varşova Güzel Sanatlar Müzesi adı altında kurulan müze, ülkenin en eski sanat müzelerindendir. Koleksiyonunda Antik sanat, Orta Çağ sanatı, Yabancı tablolar, Polonya tabloları, 20. yüzyıl Polonya sanatı, Polonya dekoratif sanatı eserleri bulunmaktadır. 8300.00'den fazla eser sergilenmektedir.

Frederic Chopin Müzesi(Muzeum Fryderyka Chopina): 1 Mart 1810 yılında doğan, ünlü klasik müzik bestecisi Frederic Chopin’in 200. doğum yılı dolayısıyla açılmıştır. Müzede Chopin’in yaşamının değişik yönlerini içeren 11 ayrı bölüm bulunuyor. Müzenin bir odasında ünlü piyano yapımcısı Ignace Pleyel’in ürünü, Chopin’in kullandığı son piyano bulunuyor. Müzede yürüdüğünüzde size Chopin’in eserlerinin eşlik ettiği bir bölüm, müzenin en ilginç yerlerinden birisidir. Bestecinin ölümüyle ilgili son odada ise kahverengi saçlarından bir tutam ve öldükten sonra yüzünden alınan bir kalıba göre yapılan bir maske sergileniyor.

Krakow Polonya’nın en eski ve en büyük üç şehrinden biridir. Krakow, geleneksel olarak ülkenin bilim, kültür ve sanat merkezi olmuştur. Polonya eski krallarının oturdukları, eski başkent olması ve birçok tarihî olaya tanık olmasından dolayı Polonya’nın kalbi olarak da söz edilmektedir. Krakow “Değeri En Bilinmeyen Şehir” seçilmiştir. 2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmuştur. 2013'te UNESCO tarafından Edebiyat Şehri kabul edilmiştir.

Wawel Kalesi(Zamek Krolewski na Wawelu): Etrafı surlarla çevrili, Krakow manzaralı bir tepenin içinde yer alıyor Wawel Kalesi ve hemen dibinden Vistula nehri akıyor. Bin yıl öncesine dayanan bu yapı şehrin tam kalbinde tüm görkemiyle duruyor. Baktığınızda size masalları ve efsaneleri hatırlatmaktadır.

Wieliczka Tuz Madeni(Kopalnia Soli Wielic): Wieliczka Tuz Madeni’nin en önemli özelliği dünyanın en eski tuz madenlerinden biri olmasıdır. Bazı Lehistan Krallarının evlilikleri burada gerçekleşmiştir. O kadar ki maden tarih öncesi çağlardan beri kullanılmıştır. Madenin derinliği 327 metre, içindeki tünellerin uzunluğu 300 km civarındır. Ancak ziyaretçilerin gezebildiği yol 3.5 km uzunluğundadır.

Wawel Katedrali(Katedra Wawelska): 900 yıldan daha eski olan bu katedral Polonya ulusal kutsal alanıdır ve geleneksel olarak Polonya hükümdarlarının taç giyme yeri olarak hizmet etmiştir. Giriş ücresi 14 PLN’dir.

Azize Meryem Bazilikası(Bazylika Mariacka): Krakow şehrinin Ana Meydan’ında yer alan tuğla Gotik bir kilisedir. Temelleri 13. yüzyılın başına tarihlenen kilise, 14. yüzyılda inşa edildi. Polonya’daki Gotik yapıların en iyi örneklerinden biridir. Her saat başı kilisenin uzun kulesinden trompet çalınır. Moğolların şehre düzenledikleri saldırı sırasında alarmı çalarken boğazından vurulan ünlü bir trompetçi de bu vesileyle anılır. Öğle vakti çalınan trompet, Polonya’nın ulusal radyo kanalı olan Radio 1 tarafından ülke genelinde yayımlanır.

Oskar Schindler’in Emaye Fabrikası(Fabryka Emalia Oskara Schindlera): Savaşı fırsat bilerek çabuk zenginleşmek isteyen Nazi Partisi mensubu Çekoslovakyalı bir Alman olan Oscar Schindler, Krakov’daki emaye mutfak gereçleri üreten fabrikasında çalıştırdığı Yahudilerin yaşamlarını kurtarmak için olağanüstü çaba harcamıştı. Nazi Ordusu ile işbirliği içinde yaptığı ticaretten edindiği serveti, İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Yahudi işçilerini doyurmak için ve onları avlamaya çalışan SS’lere verdiği rüşvetlere sarfetti. Oscar Schindler, Alman Ordusu için gerekli üretim için zorunlu olduklarını ileri sürerek adlarını listelediği yüzlerce Yahudiyi kesin ölümden kurtarmış oldu. Günümüzde ise bu fabrika Müze olarak hizmet vermektedir. Girişi ücreti 28 PLN’dir.

Lodz, Polonya’nın nüfus bakımından en büyük üçüncü şehridir. Ülkenin ortasında bulunup Lodz Voyvodası’nın da başkentidir. Lodz Lehçede “tekne” anlamına gelip armasında da sandal resmi bulunur. Bir endüstri şehri olan Lodz, üç büyük imparatorluğun sınırları içinde yer almıştır: Rusya, Avusturya ve Prusya. Şehir, yüzyıllar boyunca fakir bir kent olarak kalmış; ancak 19. yüzyılda, Rönesansdan sonra çok hızlı bir gelişme göstermiştir. Lodz, Polonya’nın merkezinde, birçok önemli Avrupa yolunun geçiş noktası üzerinde yer almaktadır. Şehirde Leh, Alman, Rus ve Yahudi kültürü iç içe yaşanmakta; bu çok kültürlü yapı, şehre eşsiz bir karakter kazandırmaktadır.

Saint Alexander Newski Cathedral: 19. yüzyılın sonlarında doğru inşa edilmiş bir Ortodoks kilisesidir. Kilisenin inşasında şehrin ileri gelenleri tarafından sağlanan maddi desteğin de payı büyük. Sekizgen şekilde tasarlanan bu tarihi yapı, Neo-Bizans tarzı mimarisi ve süslemeleriyle hayranlık uyandıran bir görünüme sahip.

Wroclaw, Güneybatı Polonya’da bulunan Aşağı Silezya’nın tarihi bölgesi ve başkentidir. Oder Nehri üzerine kurulmuştur. 2012 resmi nüfus verilerine göre Polonya’nın dördüncü büyük şehridir. Varşova’dan sonra, Polonya’nın ikinci büyük finansal merkezi olduğu düşünülmektedir.

Old Town(Stare Miasto): Birbirinden güzel kafe, bar, restoran ve alışveriş yapabileceğiniz küçük dükkanlarla dolu. Bölgede yer alan Market Meydanı, Avrupa’nın en büyük alanlarından sayılıyor. Eski Belediye Binası ve St. Mary Magdalena Kilisesi gibi pek çok tarihi mekân da göreceğiniz Stare Miasto’da şehir turuna ilk adımı atabilirsiniz.

St. Elizabeth Kilisesi: Şehrin Old Town’daki ana meydanında bulunan St. Elizabeth Kilisesi, muhteşem bir Wroclaw manzarası vaat ediyor. Kilisenin 83 metrelik kulesinden şehrin renkli yapılarını tepeden izleyebiliyorsunuz.

Katedral Adası: Polonya’daki adıyla Ostrow Tumski, Wroclaw’da kentin en çarpıcı binalarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Adada bulunan ana nokta olan, ikiz kulelere sahip Aziz John Katedrali’nin yanında 3 kilise, 2 manastır ve küçük bir de saray görebilirsiniz. Ortaçağ kasabalarını andıran ada, sizi tarihte bir yolculuğa çıkarmaktadır.

Tumski Köprüsü: Avrupa’nın pek çok şehrinde olduğu gibi Oder Nehri üstünde kurulmuş Tumski Köprüsü’nde, binlerce asma kilit göreceksiniz. İnsanlar dileklerini dileyip kilitleri bu köprüye asmışlar ve bugün tüm köprü asma kilitlerle kaplanmıştır. Kilitlerin ağırlığı yüzünden köprü zarar görmeye başlayınca toplatılmasına karar verilmiş ancak halk buna karşı çıkmıştır.

Wroclaw Cüceleri: Efsanelere konu olmuş cüce heykelleri şehirde her yerden karşınıza çıkabiliyor. En yaygın efsanenin 1980’li yıllarda oluşmuş bir grubun simgesi olduğu yönünde. Şehir sokaklarında yürüdüğünüzde farklı konseptlere bürünmüş yüzlercesini görebilirsiniz. Wroclaw şehrine Cüceler Kenti de denmektedir.

Poznan Warta Nehri etrafına kurulmuş olması şehri önemli tarihsel, ticari, endüstriyel ve eğitim alanında önemli bir merkez yapmaktadır. Polonya’nın 5. en büyük kenti olan Poznan aynı zamanda ülkenin en büyük 4. ekonomik merkezidir.

Eski Market Meydanı(Stary Rynek): Renkli evleri, taş döşeli meydanı, fıskiyeleri ve orta çağ mimarisi ile eski market meydanı Poznan’da ilk görülmesi gereken yerlerden biridir. Meydanda St. John Nepomucene heykeli, Neptün, Mars ve Apollo’nun fıskiyeleri dikkat çekmektedir. Merkezdeki tarihi şehir salon binasında her gün öğlen saatinde şehrin sembolü olan mekanik keçiler ortaya çıkmaktadır.

Stary Browar: Tarihi 1800'lü yıllarda kurulan malt fabrikasına uzanan Stary Browar, Uluslararası Alışveriş Merkezleri Kurulu tarafından “Avrupa’nın en iyi alışveriş merkezi” ödülüne layık görülmüştür. Eski market meydanına yürüyerek 10dk uzaklıkta olan Stary Browar göz kamaştırıcı mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Fara Kilisesi: 17. yüzyılda yapılmış ve barok mimarisine sahip olan bu kilise pembe dış cephesi ve iç tasarımıyla dikkat çekiyor. Şehir merkezinde, eski market meydanına oldukça yakın bir konumda yer almaktadır.

Poznan Katedrali: Resmi adıyla “Archcathedral Basilica of St. Peter and St. Paul” olan Poznan Katedrali, sadece Poznan’ın değil tüm Polonya’nın en eski katedralidir. Polonya devletinin Hristiyanlık dinine geçişinin de gerçekleştiği yer olan Ostrow Tumski, ismi itibariyle Katedral Adası anlamına gelir ve üzerinde bulunan katedral şehrin uluslararası bağlamda en çok tanınan yapısıdır.

Gdansk, 12. yüzyıldan beri Polonya ile Almanya arasında ihtilafa konu olmuştur. İki ülke de şehri kendi toprakları altına almak ister. Almanya I. Dünya Savaşı sonunda yenildiğinde ve özgür Polonya deklare edildiğinde, Versay Antlaşması’yla Gdańsk, nüfusunun %95'i Alman asıllı olmasına rağmen, “özgür şehir” olarak ilan edildi ve yetkisi Milletler Cemiyeti’ne verildi. 1 Eylül 1939'da 2. Dünya Savaşı’nın ilk top atışları bu şehre karşı yapıldı ve Gdansk yeniden Almanya’ya katıldı. 2. Dünya Savaşı’nın sonunda ise, Gdansk adını alarak Polonya’ya bağlı bir şehir oldu. Şehirde bulunan Almanlar ise gitmeye zorlandılar. 1980'lerde şehir Solidarność (Türkçe: Dayanışma Sendikası) hareketinin yuvası oldu. 1990'da ise şehrin Polonya’ya bağlı olduğu, resmen Almanlar tarafından kabul edildi.

Altın Kapı (Gdansk Golden Gate): Gdansk’in Altın Kapısını görmemek mümkün değildir. Tarihi şehre adım attığınız noktada sizi ilk olarak Altın Kapı karşılamaktadır. 1614’te barok tarzda inşa edilen yapı, Gdansk’ın giriş kapısı olduğu kadar şehri korumak amacıyla da kullanılmıştır.

Neptün Heykeli ve Çeşmesi: 1603 yılında, Gdansk’in o zamanki belediye başkanı Bartholomäus Schachmann şehirde akılda kalıcı bir anıtın inşa edilmesini istemiş ve yapılan yarışma sonucu Roma mitolojisinde Deniz Tanrısı olan Neptün’ün heykelinin dikilmesine karar verilmiştir. Bu o kadar işe yaramıştır ki halen daha gün boyu heykeli turistler ziyaret etmektedir.

Uzun Pazar(Dlugi Targ): Tamamıyla yayalaştırılmış bir meydandır. Etrafı 17. yüzyıldan kalma binalarla süslüdür. İki ucunda barok tarzda inşa edilmiş şehir kapıları vardır. Şehrin bu bölümüne Kraliyet yolu adı verilir. Bu ismi geçmiş yıllarda şehri ziyaret eden kralların bu kapılardan geçen kortejlerle şehre girmesi adetinden dolayı almıştır.

Torun, Polonya’nın kuzey kesiminde Vistül Irmağı üstündedir. Mikolaj Kopernik’in doğum yeri olan bu ortaçağ şehri, UNESCO Dünya Tarihî Miras Sit Alanı listesinde yer almaktadır.

Eski Belediye Binası (Ratusz Staromiejski): Göz alıcı Ratusz Staromiejski Töton Grand Master Conrad von Wallenrode tarafından 14. yüzyıl sonlarında, yani şehrin en zengin olduğu dönemlerde yaptırılmıştır. Bina günümüzde District Museum olarak hizmet vermektedir. Müzede Gotik resim ve cam eserleri, 17. ve 18. yüzyıla ait el işlemeleri ve 1800’lerden günümüze dek yapılan Polonyalı ressamların eserleri sergilenmektedir.

Kopernik’in Evi (Dom Mikolaja Kopernika): Uzay bilimci Kopernik’in bu evde doğup doğmadığı kesin olarak bilinmese de Regional Museum’un bir parçası olan bu ev, bilim adamının yaşamına ve eserlerine adanmıştır. Dönemsel mobilyalar ve bilim adamına ait yazılı çalışmaların sergilendiği evde Kopernik’in yaşadığı dönemi anlatan kısa bir görüntülü ve sesli sunum da bulunmaktadır. Efsaneye göre sandviçi bulan kişinin Kopernik olduğuna inanılır. :)

Auschwitz Toplama Kampı: Auschwitz ve 2. dünya savaşı hakkında ne kadar konuşsak azdır. Bu savaştan en kötü payı alan ülke de Polonyadır. Ülkesindeki milyonlarca vatandaş Nazi Almanya’sınca canice toplanıp, öldürülüp, işkence edilip, yakılmıştır. Bu kanlı tarihi Polonya hiçbir zaman unutmamıştır. Günümüzde ise birçok müze, belge, resimlerle bunu tüm gerçekliğiyle gözler önüne sermektedir. Aşağıda Auschwitz’in içinden ve dışından fotoğraflar paylaşacağım. Polonya gittiğinizde gitmeniz gereken ilk yerin burası olduğunu düşünüyorum. Müzenin ücretsiz olması da buraya gitmeniz için bir neden daha. Aşağıda verdiğim linkte bu tarihi bilgi detayları birlikte açıklanmıştır.

https://www.evrensel.net/haber/305127/auschwitz-toplama-kampi

ARBEIT MACHT FREI * ÇALIŞMAK ÖZGÜRLEŞTİRİR

Yazımızın sonuna geldik. İstek, öneri, şikayet ve sorularınız var ise benimle iletişime geçebilirsiniz.

bolukbasamet@yandex.com

KAYNAKÇA

https://www.filgezi.com/avrupa/polonya/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Polonya

https://orbisedu.com.tr/yurtdisinda-universite/polonya/polonya/

https://www.enuygun.com/ucak-bileti/gezgin/varsova-da-gezilecek-yerler/eski-sehir/

https://www.interbustur.com/varsova-gezi-rehberi/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Varşova_Ulusal_Müzesi

https://jargonhaber.com/2019/06/15/yarin-icin-planiniz-var-mi-chopin-muzesi/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kraków

http://jasmingyford.blogspot.com/2014/05/krakow-wawel-kraliyet-kalesi.html

https://tr.wikipedia.org/wiki/Wieliczka_Tuz_Madeni

https://tr.wikipedia.org/wiki/Wawel_Katedrali

https://tr.wikipedia.org/wiki/Azize_Meryem_Bazilikası_(Kraków)

http://arsiv.salom.com.tr/news/print/16009-Schindlerin-fabrikasi-muze-oldu.aspx

https://tr.wikipedia.org/wiki/Łódź

https://www.turna.com/blog/lodz-gezilecek-yerler

https://tr.wikipedia.org/wiki/Wrocław

https://blog.biletbayi.com/wroclaw-gezilecek-yerler.html/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Poznań

https://www.isikdogan.com/turkce-blog/polonya-gunlukleri-poznanda-gezilecek-yerler.html

https://gezimanya.com/poznan/gezilecek-yerler/poznan-katedrali

https://tr.wikipedia.org/wiki/Gdańsk

https://nasilgezdim.net/2019/08/30/gdansk-gezi-rehberi-ve-polonya-gdansk-gezilecek-yerler/

https://kucukdunya.com/torun/

https://gezimanya.com/torun/gezilecek-yerler/kopernikin-evi

https://www.evrensel.net/haber/305127/auschwitz-toplama-kampi

--

--